Černý, červený, nebo zelený náramek?


Jak vhodně kombinovat oblečení, náramky a jiné šperky? Otázka často pálí nejednu ženu a tápou i muži. Barevný kruh velmi snadno ukáže, které barvy se k sobě hodí. Pokud se vám nechce ladit barvy outfitu s minerálním náramkem tak sofistikovaně, na chvilku se zastavte a hledejte inspiraci ve filmu nebo fotografiích.

Jsou to dvě oblasti, které se bez správných barevných kombinací neobejdou. Umělci většinou potřebují kontrast živých a sytých barev, který dodá na dramatičnosti. Pastelové barvy naopak vyjadřují klid, čistotu, harmonii a najdete je hlavně v přírodě.

 

Trocha teorie a barvy budou jako symfonie

Teorie barev rozlišuje tři typy: barvy základní (červená, modrá, žlutá), ze kterých se ve stejném poměru míchají barvy sekundární (zelená, fialová, oranžová). Ostatní barvy patří mezi barvy terciární a vznikají smícháním barev sekundárních a základních.

Kombinovat tak lze dvě barvy (na kruhu stojí vždy proti sobě a tvoří živý, výrazný kontrast). Příkladem jsou třeba zelená a růžová. Tři barvy vybírejte z kruhu podle rovnostranného trojúhelníku (stejná vzdálenost mezi barvami). Tak svému outfitu dodáte harmonický vzhled. Ladit k sobě budou například žluté, červené a tyrkysové odstíny. Tři až pět barev volte z kruhu tak, jak stojí vedle sebe, tedy z jedné skupiny příbuzných barev.

 

colourwheel5

 


Jak kombinovat oblečení, minerální náramky a další doplňky?

Zažitým pravidlem je barevné sjednocení kabelky nebo pánské tašky, bot a opasku. Obvykle tyto nezbytnosti bývají v jedné barvě ladící s oděvem. Toto ale už dávno není dogma, a pokud jsou jednotlivé kousky vzájemně v souladu, je vše v pořádku.

Jak je to s minerálními náramky? Barvu korálků vyberte tak, aby celkový vzhled působil harmonicky.

K jemnějším materiálům zvolte náramky v pastelových barvách, aby nerušily dojem z oblečení. Eleganci bílé halenky podtrhne například světle zelený náramek z olivínu nebo avanturínu.

Naopak džínovinu návrháři považují za neutrální materiál, který lze doplnit jakoukoliv barvou. Impozantním a energií sršícím spojením se jednoznačně stává modrá džínová košile a červený náramek z Jaspisu.

 

 

Bílá a černá, dva protiklady, které se přitahují

Páry, které si potrpí na sladěný šatník, mohou své outfity velice snadno doplnit o náramky v protichůdných barvách (například bílá a černá) nebo volit minerální náramky ze stejných kamenů v pánském a dámském provedení.

Černý náramek z Obsidiánu nebo náramek Lávového kamene pro pány se středovým dílkem z ryzího stříbra elegantně doplní černý nebo tmavě antracitový oblek. Dámy k večerním šatům možná raději vyberou bílý náramek z Magnezitu, který dotáhne vše k dokonalosti.

 

Náramky podle ročního období

Léto je teplé a plné slunce a jeho typické barvy jsou žlutá, modrá a tyrkysová. Žlutá bude v jakémkoliv odstínu barvou, kterou málokdo přehlédne.

Žlutý náramek s akcentem bílé nebo černé (např. náramky z Tygřího oka) se hodí k džínům stejně jako k letním žlutým šatům.

Modrý náramek ze Sodalitu nebo náramek z modrých perel Swarovskibude s bílými lehkými šaty vypadat přímo skvostně.

Modrá a tyrkysová je spjatá s mořem a létem snad ze všech barev nejvíc.

 



Tyrkysový náramek vezmete s bílou stejně jako s růžovou, která leží na protější straně kruhu. Harmonicky bude působit také s barvami ležícími vedle, tedy se zelenou a modrou.

Zimní období se pojí s chladnými barvami, proto dost lidí obléká tmavé oblečení. Zima je také časem plesů a divadelních představení.

Náramek stříbrné barvy z hematitu toto období přesně vystihuje. Hematit se svým elegantním, kovovým vzhledem vkusně doplní pánský oblek i večerní dámské šaty.

Ať už budete nosit náramky jen k letním lehkým outfitům nebo se stanou každodenní záležitostí, pamatujte na to, že méně je někdy více. Vždy dávejte pozor na odstíny a sytost barev a kombinujte barvy, které k sobě ladí a nepůsobí rušivě.