Stříbro - ušlechtilý kov s něčím navíc



Stříbro je ušlechtilý kov používaný lidstvem již po tisíciletí. Má nejlepší elektrickou a tepelnou vodivostí ze všech známých kovů. Je také jedním z nejcennějších kovů na Zemi.


Hlavním důvodem proč se stříbro hojně používá už od starověku jsou ovšem jeho „čistící“ schopnosti.

Pří moderním studiu receptur středověkých lektvarů, vědci zjistili, že to bylo právě stříbro, které bylo jejich účinnou složkou. Pacienti dostávali předepsaný terapeutický nápoj ze „stříbrné vody“.


Stříbro jako léčivý prvek?

Už perský král Cyrus pil vodu pouze ze stříbrných nádob. Chránil se tak před mnoha infekcemi z vody. Tohoto příkladu následovali i vojenští velitelé. V roce 326 n.l se během invaze Alexandra Velikého do Indie začala šířit epidemie střevních chorob. Netrpěli na ně pouze muži z velení armády, kteří pily ze stříbrných pohárů…

Vládce Sumerian Entemena měl stříbrné nádoby s měděným dnem. Voda tak byla nasycena ionty těchto kovů, které ničili zárodky nemocí v tehdejší nekvalitní vodě. I v té době tedy lidé věděli o skvělých vlastnostech těchto kovů.

Kousky stříbra v podobě talismanů a šperků byly přikládány na bolestivé nebo poraněné místo. Ve světle posledních poznatků víme, že to nebyl talisman jako takový, ale právě materiál ze kterého byl vyroben, který pomáhal s léčbou neduhů.

 

stribro1

 

 

Duchovní a metafyzický rozměr stříbra

Z této historie potom také vyplývá duchovní rozměr stříbra jako kovu.

Podle metafyzických názorů je stříbro lunární kov. Duchovní struktura stříbra odráží emoční náladu člověka. Stříbro je schopno ukládat informace o vnitřním světě svého majitele, transformovat negativní energii, a proto jej lze použít k očištění aury člověka.


Barva stříbra představuje rovnováhu mezi černou a bílou. Vyjadřuje klid a vyrovnanost. Stříbrná barva představuje sny, vize a touhy po jejich naplnění. Eliminuje negativní síly, podporuje vnitřní stabilitu a vnáší do popředí skrytý potenciál.

Stejně tak jak Měsíc odráží sluneční světlo, tak i stříbro odráží negativní energii.

 

Stříbro je kov, který dokáže svou sílou zdvojnásobit energii minerálních kamenů.

Stříbro spolu s minerálními kameny jsou vzájemně se doplňujícími nositeli pozitivních energií. Stříbro dokáže svou vodivou silou výrazně zesílit energii v náramcích z minerálních kamenů.

 

8

Výhodu stříbra je, že se k němu hodí všechny druhy kamenů. Stříbrný vzhled je považován v tomto ohledu za neutrální, a tak přijímá do své společnosti jakoukoliv barvu i vzhled.

 

Stříbro jako platidlo v minulosti a jeho současnost

Nejstarší opracované kousky stříbra mají stáří odhadem 5–6 tisíc let. Od počátku bylo stříbro i nositelem hodnoty. Stříbrné mince se pak objevovaly ještě dlouho ve středověku.

V roce 1785 byl zaveden dolar právě v podobě stříbrné mince. Tehdy existoval společně s mincemi ze zlata. Stříbrné mince se v USA přestali užívat v oběhu až v roce 1969.

stříbro22

 

Dnes se setkáváme už jenom s historickými a pamětními stříbrnými mincemi. Přesto je stříbro téměř všude kolem nás a zdaleka se nejedná jenom o šperky. Stříbro se hojně využívá v elektronice, letectví,  nebo zbrojním průmyslu. Je důležitým prvkem nanotechnologií a v neposlední řadě je pro své antibakteriální vlastnosti využíváno i v lékařství.


Kousek stříbra u sebe…

Ať už vás stříbro fascinuje z hlediska jeho fyzikálních vlastností, duchovního rozměru nebo prostřednictvím šperku, rozhodně není od věci mít nějaký ten kousek stříbra stále při sobě :-).